Vladimíru Mynářovi, zdá se, nemůže strategie, kdy buď mlčí nebo svolává tiskovou konferenci jen proto, aby řekl, že dopis z NKÚ dostal, ale neví, co v něm je, u veřejnosti uškodit (je totiž většině lidí ukradený).

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/1589858-vratislav-mynar-ignoroval-otazky-reporterky-ct

Ovšem, co platí u Mynáře, znamená ve většině ostatních případů mediální sebevraždu. Když nebudete novinářům odpovídat na otázky, usoudí, že máte co skrývat a jen tak ve většině případů podnítíte jejich zvědavost a urputnost, další informace získat.

Takže pokud jste normální firma a média se pídí po informacích, odpovídejte a buďte vstřícní. Mlčení nebo odpovědi “bez komentáře” nebo “no comment” vyvolají opak toho, co jste chtěli.

Když svoláváte tiskovou konferenci, ujistěte se, že je to natolik zajímavé téma, aby novináři nejen chtěli přijít, ale když už přijdou, aby měli také co napsat. Jinak budou mít pocit, že si z nich jako v případě Mynáře děláte srandu a pravděpodobně to bude poslední tisková konference, na kterou ve vašem případě dorazí.

To posouzení, zda je téma zajímavé, je na celém procesu nejtěžší. Je fajn, když se můžete zeptat někoho, kdo má s médii zkušenosti. A neberte si osobně, když vám řekne, že téma novináře zajímat nebude. Což je pravděpodobnější :-)

Zajímavé je, jak komentoval rozhodnutí NKÚ prezident. Viz http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/1590580-mynarovi-hrozi-kvuli-proverce-konec-na-hrade-rozhodnuti-ale-jeste-necetl.
Když řekl, že očekává, že Mynář využije možnosti odvolání, v podstatě tím říká, že Mynáře odvolat nechce a také ho neodvolá, dokud nebude mít pravomocně zamítavé rozhodnutí NKÚ. A to ještě nemá, že...