V televizi by měla všem přeskočit v hlavě výhybka

Všichni odborníci, kteří jsou hostem v televizním vysílání, stojí před nelehkým úkolem. Naučit se nahrazovat odborná slova, která ve své řeči zcela běžně používají třeba se zákazníky nebo kolegy, českými slovy, kterým divák rozumí. Nebo jejich význam po vyslovení dovysvětlit.

Důvod? Jejich projev není běžnému divákovi díky použitým odborným výrazům srozumitelný.

Důsledek? Buď ho přestane poslouchat a přepne na jiný pořad, kterému rozumí, nebo začne nad slovem přemýšlet a uteče mu další, možná mnohem důležitější část sdělení.

Rekruter zaměstnal můj mozek celkem na dlouho

To byl i můj případ u magazínu Online, který vysílá ČT24.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani//10659215431-online/314281381881122/, stopáž cca 1 minuta od začátku pořadu.

Headhunter Josef Kadlec zde použije výraz “rekruter”. Konkrétně říká, že sociální média ovlivňují chování rekruterů, zaměstnanců i firem. Toto slovo mě zaujalo, protože jsem ho slyšela poprvé. Začala jsem přemýšlet, kdo to vlastně je, přičemž jsem díky tomu pana Kadlece přestala poslouchat. Teprve po chvíli jsem pozornost obrátila zpět a i význam slova jsem z dalšího v pohodě pochopila.

Proč je to špatně

Protože pan Kadlec odvedl moji pozornost použitým slangovým výrazem od samotného významu toho, co chtěl sdělit. Prostě jsem ho neposlouchala. Předpokládám tedy, že lidé chodí do televize proto, že si myslí, že mají co říct a že chtějí, aby je diváci poslouchali. Že chtějí, aby si diváci, stejně jako host, mysleli, že to co host říká, je zajímavé.
V případě pana Kadlece však slovo “rekruter” na chvíli zcela zastínilo všechno další, co říkal.

Pokud chcete lidi svým vystoupením zaujmout, musí vám rozumět. Nesmí přemýšlet o tom, co jste chtěli asi říct, co to asi může znamenat. Hrozí vám, že část lidí nebude ochotná přemýšlet a raději vás přepne. Těm, co přemýšlet budou, zase může díky tomu uniknout z vašeho projevu něco významného.

Mimo to, všimněte si, že pak Kadlec začíná spoustu svých odpovědí výrazným mlasknutím. Moc příjemné to není. Většinou vzniká toto úvodní mlasknutí tak, že se respondent při otevření úst zároveň ústy nadechne, přičemž při odlepení jazyka od patra vnikne tento výrazný a nepříjemný zvuk. Což je právě případ i tohoto hosta. Pomoc je snadná. Stačí se nadechnout nosem a ústa používat pouze k výdechu a řeči :)